Fælles ansvar
Artikler

Fælles ansvar

Fodbold er en stor international sport, og den er i rivende udvikling. Dansk fodbold er blot en lille del af det internationale fodbold-billede, og derfor sammenligner man i Danmark også sig selv med og mod de store fodboldnationer. Hvordan klarer vi os internationalt på klub- og landsholdsniveau, hvad tjener spillerne, hvad koster spillerne, hvor mange tilskuere er der til kampene og meget mere.

For os som fans handler disse sammenligninger ikke kun om det inden for kridtstregerne. For os i ATK er sammenligningen af det uden for kridtstregerne mindst lige så interessant. Fankulturen! Hvordan er fankulturen i andre lande? Hvilke særlige karakteristika har de? Hvordan er stemningen? Hvordan laver de deres tifoer? Det er dels vigtigt at have nogle andre at måle sig op imod, og dels er det en vigtig inspirationskilde. F.eks. angående tifoer er det interessant at se på, hvordan andre store udenlandske tifogrupper har lavet store flotte tifoer. Studere hvordan de ser ud, hvordan de har lavet dem, hvordan de udfører dem på kampdagen, osv. For tifoer er – i vores øjne – en smuk visuel måde at vise kærlighed til klubben ved særlige lejligheder.

Men det er ikke kun tifoer, det handler om. En anden ting at vurdere på er stemningen. ATK har som hovedformål at skabe en ”visuel og vokal opbakning” til AaB’s kampe.
Det vil sige, at ATK ikke blot har som ”opgave” at lave tifoer. Vi skal også så vidt muligt være med til at skabe den bedst mulige stemning til kampene. Her kan man f.eks. kigge på lande som Tyskland og England for at søge inspiration. Hver på sin egen måde. I Tyskland er stemningen helt fænomenal. Selv i 2. Bundesligaen er stemningen generelt bedre end i Danmark og Nordjylland. Bare tag St. Pauli, som AaB i vinterpausen spillede træningskamp imod. Til trods for at de ikke har spillet i Bundesligaen siden 2011 har de stadig fansenes opbakning. Ikke blot i form af fansenes ret massive tilstedeværelse til kampene, men lige så meget i form af deres massive vokale opbakning, som man vil kunne påstå vil give spillerne de ekstra 10 %. Når netop St. Pauli fremhæves er det ikke fordi man skal efterligne nogen klubber eller lande. St. Pauli er bl.a. kendt deres fans’ meget klare, politiske ytringer, hvilket vi i ATK ikke mener, man bør blande sammen med fodbold. Men deres enestående opbakning kan man godt se sig lidt misundelig på, og derfor også forsøge at efterstræbe.

Hvordan kommer man så i en situation, hvor den vokale opbakning bliver bedre end den er i dag? Det har været diskuteret internt i ATK i ganske lang tid, og der er formentlig ikke nogen facitliste, der er til at trække op af skuffen for at få tingene til bare at køre derud af.

En af de ting, der dog er bred enighed om er, at tidspunktet for fremmødet virker til at have en effekt. De kampe, hvor det lykkes at tromme folk sammen på tribunen i god tid før kick-off, så man er på plads i god tid og får varmet stemmerne op, mens spillerne varmer op på banen, der er stemningen markant bedre end de kampe, hvor folk først ankommer til sine pladser på stadion lige op til kick-off. Og det virker jo som om, det burde være et emne, som var til at gøre noget ved. Men det er ikke så lige til. I England og andre lande er det tit sådan, at man mødes på en pub inden kampen og derfra trasker til stadion inden kick-off. Men sådan er det ikke i Aalborg. Her virker det nogle gange til, at folk kommer travende direkte hjemme fra søndagsfrokosten, og derfor skal bruge den første periode på lige at komme ”i den rette stemning”. Kunne man lave en tradition til at mødes på stadion lidt tidligere, eller til at mødes til en øl med sine stadion-kammerater ude i byen før kampen, så var man allerede ved ankomst til stadion er i det rette mode. Der er formentlig – som også skrevet før – ikke nogen facitliste over dette emne, men fra ATKs side vil vi gerne opfordre til, at man ta’r en snak om det i de vennegrupper, man nu engang går til bold i. Kunne man hver især lige forbedre sin egen indsats i den vokale opbakning med 5, 10 eller 15%, så ville vi kunne skabe endnu flere magiske oplevelser på Aalborg Stadion. For det er da bare federe at stå på Vest, når det hele gynger – er det ikke?